Как се прави вестник? Лесно – е правилният отговор. Събираш на

...
Как се прави вестник? Лесно – е правилният отговор. Събираш на
Коментари Харесай

Ученици от 19 СУ Елин Пелин създадоха вестник Репортер 19

Как се прави вестник? Лесно – е верният отговор. Събираш на едно място деятелен управител, непоколебим, само че с опит основен редактор и надарени публицисти. Репортерите пишат, фотографите снимат, секретарите придават физиономия… И вестникът е подготвен.

Остава да се отпечата и популяризира. Все някой ще го купи. Но дали ще продължи да го купува?

 

Това е сложен въпрос. Откъдето идва и вторият отговор на първия въпрос: Трудно. За да се купува вестника би трябвало да има забавни за читателите материали.

 

А по какъв начин се пишат забавни за читателите материали? Отговорите са доста. На тях бяха отдадени заниманията в клуб „ Млад публицист “ в 19 СУ „ Елин Пелин “ в София.

 

В първото от тях Венелина Гочева показа работата на Медийна  група България, измежду чиито издания е вестник „ 24 часа “. Добро обмисляне, положителни публицисти, достоверна информация са единствено дребна част от „ тайните “ на специалността.

 

Георги Милков направи увлекателна „ проява “ по какъв начин се основават истории.

 

Магдалена Гигова сподели радиоправила за  правилни слушатели и накара младите публицисти да импровизират разнообразни заглавия според от вида медия. А  Биляна  Топалова показа функциите на един  телевизионен  публицист и последвалата нелека задача на монтажиста да сглоби фрагментите в забавно предаване.

 

Получили „ теоретичната подготовка “, учениците от 12б и 12в клас запретнаха ръкави да основават свои истории. Сред тематиките бяха летописа на тяхното учебно заведение, репортаж от Музея за история на София, фоторепортаж от пазара в „ Красно село “, информации от разнообразни събития…

 

Като натурален резултат от труда им се появи същински вестник с единомислещо определената „ глава “ РЕПОРТЕР 19. Част от софиянци го получиха в пощенските си кутии. Останалите могат да го потърсят и прочетат в интернет.

 

Работата на клуб „ Млад публицист “ беше проведена от фондация „ Детето и фолклора “  по план „ Клуб Млад публицист / София през днешния ден -  просвета, история, туризъм “, с финансовата поддръжка на Столична община – Програма „ Европа “ 2023. Партньори по плана бяха Район Красно село, 19 СУ „ Елин Пелин “ и Асоциация на екскурзоводите в България.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР